Login
Yoshina Davelaar

Lezing: van communicatie naar kunst, de weg van de zwarte kunstenaars, 22 september 2023

Van communicatie naar kunst, de weg van de zwarte kunstenaars.
Yoshina Davelaar geboren en getogen in Haarlem, is op zoek gegaan naar de ontwikkeling van de zwarte kunstenaars. Al tijdens haar studie aan de kunstacademie verbaasde het Yoshina meermaals dat er weinig bekend is over kunst gemaakt door zwarte kunstenaars.

Vanuit Yoshina's expertise als docente Tekenen en Schilderen, CKV en als kunstenares toegepaste fotografie neemt ze je mee in haar zoektocht. Daar waar de zwarte kunstenaars kunst in eerste instantie primair zagen als een communicatiemiddel, kan het zich vandaag de dag meer en meer meten met de verschillende kunststijlen en kunstuitingen overal ter wereld.
 

De zwarte kunst.
Harlem, New York, was de hoofdstad van de zwarte kunstenaars begin vorige eeuw. Denk hierbij aan James van der Zee, begonnen als een fotograaf die middels zijn werk gehoor gaf aan de vele protesten in de jaren '40 tot '60 maar die al gauw naam maakte als portretfotograaf voor zowel zwarte als witte modellen en dat middenin de roerige jaren van de emancipatiestrijd. Of wat te denken van Richard Bruce Nugent: een zwarte, homofiele man die ook nog eens goed kon schrijven en fantastisch kon schilderen met zijn hoogtepunten in de jaren '60: zwart-wit schilderijen met daarop zijn interpretatie van wat er met de zwarte mens is gebeurd. En niet te vergeten Kara Walker die 30 jaar lang haar gevoelens aan het papier vertrouwde en meer en meer haar werk in overzichtstentoonstellingen haar verhaal aan het grote publiek vertelt.

Deze lezing wordt gratis aangeboden door: Bibliotheek Haarlem, Vredesweek Haarlem, Koloniaal Haarlem en de gemeente Haarlem.

 
Datum: vrijdag 22 september 2023
Locatie: Bibliotheek Haarlem Noord,  Planetenlaan 170, 2024 EX Haarlem
Tijd: 19.00 - 21.30 uur, inloop vanaf 18.45 uur
Kosten: gratis deelname, wel vooraf aanmelden!
Aanmelden: bibliotheek Haarlem Noord
 
 
Deze lezing is mede mogelijk gemaakt door: