Login

Aanbod lezingen en actieve lezingen

  • van communicatie tot kunst, de weg van de zwarte kunstenaar

Vanuit Yoshina's expertise als docente Tekenen en Schilderen, CKV en kunstenares toegepaste fotografie neemt ze je mee in haar zoektocht. Daar waar de zwarte kunstenaars kunst in eerste instantie primair zagen als een communicatiemiddel, kan het zich vandaag de dag meer en meer meten met de verschillende kunststijlen en kunstuitingen overal ter wereld. Zwarte kunstenaars als James van der Zee, fotograaf in de jaren '40 - '60, Kara Walker die 30 jaar lang haar gevoelens aan het papier toevertrouwde en nog vele anderen.

Er is de mogelijkheid om de lezing afzonderlijk aan te bieden alsook een actieve lezing die zowel de lezing als een workshop (aansluitend op het thema) omvat.

De lezing duurt 2 uur.
De actieve lezing (= lezing en workshop) beslaat 4 uur.
Zowel de lezing als de actieve lezing is geschikt voor deelnemers vanaf 15 jaar.
Het minimale aantal deelnemers is 10.
Een ruimte, waarin minimaal 10 personen kunnen zitten, met een digitale presentatiebord of beamer heeft de voorkeur.
Voor meer informatie stuur gerust een mail naar 

yoshina(_AT_)xs4all.nl?subject=informatie%20lezing%3A%20van%20communicatie%20tot%20kunst%2C%20de%20weg%20van%20de%20zwarte%20kunstenaar

 

  • wat aten slaafgemaakten op Curacao?

Yoshina Davelaar is op zoek gegaan naar hetgeen er ten tijde van de slavernij op Curacao werd gegeten en gedronken.
Vanuit Yoshina's voorliefde voor de Curacaose keuken neemt ze je mee in haar zoektocht langs verhalen, literatuur en kookboeken.

De actieve lezing start met theorie over hetgeen er aan de hand van verhalen / literatuur bekend is over wat er indertijd  gegeten en gedronken werd. De deelnemers maken kennis met de smaak van toen door verschillende ingredienten te proeven.
Aansluitend kunnen de deelnemers zelf aan de slag met originele ingrediënten, waarna er gezamelijk gegeten kan worden / eten mee naar huis kan worden genomen.

De activiteit is geschikt voor deelnemers vanaf 15 jaar.
Het minimale aantal deelnemers is 10.
Een ruime keuken waarin zoveel mogelijk deelnemers tegelijk kunnen werken is een pre.
De actieve lezing heeft een tijdsduur van 4 - 4,5 uur.
Voor meer informatie stuur gerust een mail naar 

yoshina(_AT_)xs4all.nl?subject=informatie%20actieve%20lezing%3A%20wat%20aten%20slaafgemaakten%20op%20Cura%C3%A7ao

 

  • The Harlem Renaissance

Al in de jaren '90 was Yoshina geinspireerd door The Harlem Renaissance, de zwarte kunstenaars in de jaren '20 en '30 in New York.
Schilders, schrijvers, beeldhouwers en fotografen maakten kunstwerken die enigzins een link hebben met het verleden als gevolg van de slavernij. Yoshina is speciaal naar New York afgereisd om het werk van de The Harlem Renaissance kunstenaars met eigen ogen te kunnen bewonderen. 


De lezing verhaalt over het ontstaan van The Harlem Renaissance en de strijd die vele kunstenaars op verschillende fronten hebben gestreden.

Deze lezing is nog in voorbereiding, zodra er een datum en een lokatie bekend is zal dit op deze website bekend gemaakt worden.